15 Oktober 2012 Bouwsignaal

Eind mei ben ik (Dennis Janson, projectmanager Janssen de Jong Caribbean) gevraagd om te ondersteunen bij de voorbereidingen van een woningbouwproject op SABA. Na het ontvangen van de voorlopige stukken eerst maar eens naar SABA om daar de locatie, cultuur, projectteam en eiland te bekijken.
Ik ben inmiddels wel gewend om wat vlieguren te maken maar met Winair is toch net wat anders om te landen op de “shortest runway in the World”.

Een donkergroen stipje op de landkaart. Meer stelt Saba op het eerste gezicht niet voor. De dichtbeboste flanken van een gedoofde vulkaan, steken brutaal tot meer dan achthonderd meter boven de azuurblauwe Caribische zee. Meestal is de top van ‘Mount Scenery’ mysterieus in een dunne deken van wolken gehuld.

Het eiland is van de Sabanen. Die nodigen u van harte uit voor een bezoek, maar kiezen oprecht voor de puurheid van het bestaan. 

’The Unspoiled Queen’
De Nederlandse Woningbouw vereniging Woonlinie had contact met de SABA Housing Foundation en heeft gezamenlijk met SABA Roads & Construction in bouwteam tien 2 onder 1 kap woningen uitgewerkt. Na het afronden van het verkavelingsproject in juni 2012 is inmiddels gestart met de bouw van de woningen. In verband met de moeilijk bereikbare locatie en de vele hoogteverschillen is gekozen om te zoeken naar systeembouw in tegenstelling tot de gebruikelijke traditionele methode.

De wandbekisting is samengesteld uit grotere panelen welke met de kraan worden omgehesen waarbij een winst gehaald word in bouwtijd t.o.v. het telkens opnieuw weer samenstellen van de losse elementen en het transport van de elementen tussen de verschillende woningen.

Normaal worden de verdiepingsvloer in het werk uitgekist. Zo kan echter de snelheid van de wanden niet bijgehouden worden en vandaar dat we gekozen hebben om breedplaatvloeren toe te gaan passen. Op de schuine toegangsweg zijn breedplaat tafels gemaakt waar in 1 keer de verdiepingsvloer voor een woning gestort kunnen worden en vanaf de tafels direct op de woning geïnstalleerd kunnen worden.
Voor dit project is medio Augustus Stan Hilberink de “site engineer” uit NL aangetrokken en hij is o.a. verantwoordelijk voor de coördinatie tussen de architectonische werktekeningen, constructietekeningen, installatietekeningen en de programmatie tekeningen voor het betonwerk. Tevens regelt hij o.a. de inkoop van alle materialen.

Volgens Stan is het een grote uitdaging om het transport in goede banen te leiden. Op Saba komt er maar 1x per week een boot en het mag duidelijk zijn dat hier niet veel te krijgen is en alles via St. Maarten moet komen. Voor spullen uit bv Nederland moeten we rekenen op 4 weken. Ook het inklaren van de binnenkomende materialen bij de Douane behoort tot zijn werkzaamheden.Cruciaal is dan ook vooruitzien en plannen.

Tijdelijk is er een hoofduitvoerder Henk de Wit van onze zustermaatschappij Albo Aruba overgekomen om het werk op te starten totdat er een hoofduitvoerder voor SABA aangesteld zal zijn. Het inzetten van personeel en materieel op de bouwplaats is gecompliceerd. Op zo’n klein eiland kunnen wij geen aanspraak doen op onderaannemers maar zijn we aangewezen op onze vaste club mensen (+/- 40 voor alle SABA werken incl. staf personeel) en ons eigen materieel. Hebben we bijvoorbeeld een probleem met de betonplant, mixer, pomptruck, kraan etc en staan we halverwege de berg dan zullen we met ons team dit eerst moeten zien op te lossen. Mochten we er zelf niet uitkomen dan houdt dit in dat er een monteur vanuit de materieeldienst van Windward Roads uit St. Maarten moet worden ingevlogen.
De verwachting is begin 2014 het project af te ronden.